zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Maag- en darmstelsel
Meckel's divertikel

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie

INLEIDING
In het maagdarmstelsel komen enkele aangeboren afwijkingen voor die vrij zeldzaam zijn. De meest voorkomende afwijking van de dunne darm is het Meckel"s divertikel. Het is een afwijking welke voor het eerst is beschreven door Johann Meckel in 1809.
Verondersteld wordt dat ongeveer 1 tot 2 % van alle mensen een dergelijke afwijking heeft, alleen heeft gelukkig niet iedereen er ook last van. Een Meckel's divertikel wordt dan ook meestal bij toeval tijdens een operatie (om een andere reden) gevonden.
Soms echter kan het aanleiding geven tot een levensbedreigende complicatie.

WAT IS EEN MECKEL'S DIVERTIKEL?
Wanneer u een Meckel's divertikel hebt is tijdens de embryologische ontwikkeling (in de baarmoeder) een rest blijven bestaan van een verbinding die ieder mens heeft met de dooierzak van de menselijke vrucht. Deze verbinding (ookwel ductus vitellinus genoemd) verloopt via de navelstreng en zal normaliter verdwijnen tegen het einde van de derde maand. Soms echter blijven resten hiervan bestaan, wat zich onder andere kan uiten door middel van een Meckel's divertikel.
Zodoende zit een dergelijke afwijking ook altijd op dezelfde plaats, nl. 40 tot 60 centimeter vůůr de overgang naar de dikke darm. Opvallend is dat dit gedeelte van de dunne darm nogal eens slijmvlies bevat (de binnenbekleding van de darm) wat niet van de dunne darm afkomstig is. Zo komt het in 50% van de gevallen voor dat de binnenkant bekleedt is met maagslijmvlies en in 5% van de gevallen met alvleesklierweefsel (pancreas). Dit is ook de reden dat complicaties van dit weefsel ook op deze afwijkende plaats voor kunnen komen

WAT ZIJN DE KLACHTEN?
Zoals gezegd is een Meckel's divertikel meestal een toevalsbevinding. Geschat wordt dat slechts 4% van alle mensen, die in het bezit zijn hiervan, ooit last zal krijgen.
Klachten (symptomen) zijn meestal ten gevolge van complicaties zoals een bloeding, darmobstructie, perforatie (een gaatje in de darmwand) en uiterst zelden een kwaadaardig gezwel.

Bloeding
Een bloeding is de meest voorkomende complicatie. Omdat maagslijmvlies kan voorkomen in het divertikel kan ook regelmatig een ("maag")bloeding optreden. Regelmatig bloedverlies via de ontlasting is een bekend symptoom. Buikpijn komt vrij zelden voor. Deze complicatie zien we vrij vaak op de kinderleeftijd, meestal vůůr het tweede levensjaar.

Darmobstructie
Dit kan optreden doordat een darmlis bijvoorbeeld om een streng (de verbinding van het Meckel's divertikel met de navel) draait en daardoor beklemd komt te zitten en eventueel hierdoor te weinig zuurstof krijgt. Soms is het mogelijk dat door de peristaltiek (de ontlasting voortbewegende knijpbeweging van de spieren in de darm) het divertikel instulpt en daardoor de darm verstopt. Ook hierdoor kan regelmatig bloedverlies bij de ontlasting optreden.

Perforatie
In slechts 10% van alle complicaties van een Meckel's divertikel is er sprake van een (dreigende) perforatie. Bij een perforatie wordt verondersteld dat er maagslijmvlies in het divertikel aanwezig is wat een "maag"-zweer bevat. Net zoals in de maag kan dat ook hier aanleiding geven tot een perforatie (een gaatje in de maag of darm). De patiŽnt is erg ziek en heeft tekenen van een buikvliesontsteking. Op het moment dat een perforatie optreedt komt er lucht vanuit de darm in de buikholte wat op een (staande) rontgenfoto zichtbaar is.
Meestal wordt in deze gevallen de patiŽnt geopereerd onder verdenking van een maagperforatie of een perforatie van de dikke darm, twee vaak voorkomende ziektebeelden.

THERAPIE
Er bestaat nog onenigheid over het wel of niet moeten verwijderen van een Meckel's divertikel wat bij toeval wordt gevonden tijdens een operatie om een andere reden. Wanneer van buitenaf duidelijk zou zijn of het divertikel inderdaad een afwijkende mucosa (de binnenbekleding) zou bevatten, is verwijdering op zijn plaats omdat dit frequent aanleiding geeft tot complicaties. Omdat dit lang niet altijd duidelijk is, en chirurgische verwijdering nauwelijks extra risico met zich meebrengt, zal de chirurg in de meeste gevallen besluiten het Meckel's divertikel gelijktijdig te verwijderen.

In geval van een complicatie zoals hierboven genoemd, is verwijdering noodzaak waardoor een acute buikoperatie plaats zal vinden. U kunt zich voorstellen dat een dergelijke spoedoperatie ook complicaties met zich mee kan brengen.
Onder 'Operatie in beeld' ziet u foto"s van een patiŽnt met een Meckel"s divertikel met als complicatie een dreigende perforatie.

BRON
Deze informatie werd samengesteld door Surgical Patient Information Services.


 

laatste aanpassing van deze pagina: 12-8-2005
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.