zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Steun- en bewegingsapparaat
Heupprothese

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie

INLEIDING
De volgende informatie gaat over de versleten heup en de vervanging van het heupgewricht door een prothese, een kunstheup dus.

HOE ZIT UW HEUPGEWRICHT IN ELKAAR?
Het heupgewricht bestaat uit een kom en een kop. De halfronde kom bevindt zich in het bekkenbot, de bolronde kop bevindt zich aan de bovenzijde van het bovenbeen. De kop en de kom zijn normaal gesproken bedekt met glad kraakbeen, waardoor bij veel mensen dit gewricht tot op hoge leeftijd pijnloos kan functioneerden. Bij sommigen echter wordt dit kraakbeen aangetast en gaat pijn doen bij bewegen; dit is slijtage, of in medische termen - artrose. Bij de meeste vormen van slijtage weten we niet precies wat de oorzaak is, maar het is aangetoond dat het in ieder geval niet komt door veel en hard werken. In enkele gevallen is de oorzaak een reumatische ontsteking van het gewricht.

BIJ WELKE KLACHTEN EN VERSCHIJSELEN MOET U NU DENKEN AAN SLIJTAGE VAN DE HEUP ALS OORZAAK?
Het belangrijkste wat U van een versleten heup zult merken is PIJN. De pijn kan gevoeld worden in de lies, in de bilstreek of in het bovenbeen, en soms zelfs alleen maar in de knie. De pijn is meestal knagend, maar verergert door bewegen, bijv. bij het opstaan uit een lage stoel of bank. Na een paar stappen zakt de pijn dan meestal, maar na bijvoorbeeld een kwartiertje lopen, neemt de pijn weer toe. Ook wordt de pijn vaak 's nachts gevoeld. Verder kunt U hebben bemerkt dat bij het instappen in de bus of in een auto, de heup wat stijver is. Fietsen is vaak nog wel goed mogelijk. Bij reuma bestaat er naast deze klachten, ook stijfheid 's ochtends bij het uit bed.
Als U met de genoemde klachten bij Uw huisarts komt, laat deze waarschijnlijk eerst een röntgenfoto maken. Een versleten heup is hierop meestal goed te zien. Soms is er weliswaar een beetje slijtage op de röntgenfoto te zien, maar blijken de klachten afkomstig te zijn van de rug.

WAT KUNT U SAMEN MET UW HUISARTS DOEN BIJ EEN VERSLETEN HEUP?
Ten eerste is het van belang om er voor te zorgen dat Uw lichaamsgewicht niet te hoog is. Een hoog lichaamsgewicht belast Uw gewrichten meer en geeft ook meer kans op problemen bij een eventuele operatie. Ten tweede zijn er goede en betrouwbare pijnstillers. Alle pijnstillers hebben echter het nadeel dat zij bij sommige mensen maagklachten kunnen geven. Ten derde kunt U een wandelstok nemen in de andere hand: dus als bijv. Uw linker heup pijnlijk is dan houdt U de wandelstok in de rechter hand. Fysiotherapie kan weliswaar de slijtage niet ongedaan maken, maar kan wel Uw conditie verbeteren en met oefeningen de heup zo soepel mogelijk houden.

EEN OPERATIE
Als al deze maatregelen geen succes hebben, dan verwijst Uw huisarts U waarschijnlijk naar een orthopedisch chirurg, met de vraag of U in aanmerking komt voor operatie. Omdat bij deze operatie de kop EN de kom worden vervangen door een kunstheup, wordt deze operatie ook wel een 'totale heup operatie' genoemd, of met het Engelse woord 'total hip'.

Denk niet te gauw dat U te oud bent voor een totale heup operatie. Als U voor Uw leeftijd nog redelijk gezond bent, maar vooral als U de wil hebt om, eenmaal verlost van de knagende pijn van de slijtage, straks weer allerlei activiteiten te gaan ontplooien, dan bent U een geschikte kandidaat voor een totale heup operatie. De operatie kan tegenwoordig, ook op hogere leeftijd, nog veilig worden uitgevoerd onder algehele narcose, maar ook onder een gedeeltelijke verdoving door middel van een ruggeprik. Dit laatste is een veilige methode en kan gecombineerd worden met een slaapmiddel, waardoor U weinig of niets van de operatiekamer ziet of hoort.

Na een totale heup operatie komt U gewoonlijk reeds na een paar dagen uit bed. Na ongeveer een week loopt U met een rekje of met elleboogskrukken. Afhankelijk van Uw conditie, van Uw herstel en van bijzondere omstandigheden bij operatie, bedraagt de opname duur doorgaans 10 tot 20 dagen.

Veel mensen vragen zich af hoe lang een nieuwe heup meegaat. Hierop is voor U persoonlijk moeilijk een antwoord te geven. Veel totale heup prothesen die bijv. 15 jaar geleden werden geplaatst, functioneren nog uitstekend. In sommige gevallen echter ontstaan na jaren klachten doordat de prothese los komt te zitten in het bot. Hierdoor is het soms nodig deze prothese te vervangen door een nieuwe. Zo'n tweede operatie is altijd een veel grotere ingreep dan een eerste keer. Tegenwoordig worden ook wel zgn. cementloze prothesen geplaatst, waarvan verwacht wordt dat deze levenslang goed vast blijven zitten in het bot.

Een andere, veel gestelde vraag is van welk materiaal een heupprothese gemaakt is. Er worden momenteel in Nederland enkele tientallen verschillende heupprothesen gebruikt. Al deze prothesen bestaan uit een metalen steel in het bovenbeensbot, een metalen of porseleinen kopje en een kom die gemaakt is van een zware kunststof, van metaal of van porselein of van een combinatie van deze materialen. De gehele prothese weegt nog geen 200 gram.

WAT KUNT U VAN EEN NIEUWE HEUP VERWACHTEN?
Dit is van veel persoonlijke factoren afhankelijk. Een normaal heupgewricht kan niemand U meer terug geven. U zult waarschijnlijk enige beperkingen blijven ondervinden, bijvoorbeeld bij het aantrekken van kousen en schoenen. Er zijn echter enkele adviezen te geven in het belang van een lange levensduur van de heupprothese. Binnenshuis is het gebruik van een wandelstok meestal niet nodig, maar voor wandelingen buitenshuis van meer dan een half uur is het verstandig om een wandelstok te gebruiken. Deze houdt U vast in de hand aan de niet-geopereerde kant, dus als U rechts een heupprothese hebt, houdt U de stok in de linker hand. Als U aan beide zijden bent geopereerd kunt U de wandelstok afwisselend links en rechts gebruiken. Als U aan één kant bent geopereerd, maar de andere heup is door slijtage nog pijnlijk, dan kunt U de stok beter aan de geopereerde kant gebruiken. Kortom, de wandelstok altijd aan de kant van de beste heup gebruiken.

Tot slot zou ik U willen adviseren om buitenshuis schoenen met zachte rubber hakken te dragen.

Uiteraard kan de voorgaande informatie alleen maar van algemene aard zijn. Er zijn talloze goede redenen te bedenken waarom Uw orthopedisch chirurg in Uw speciale geval een andere methode of nabehandeling kiest.


(advertentie)


Voor méér informatie over operatieve gewrichtsvervanging leest u verder op het arthro-forum, de website van Stryker Benelux.

laatste aanpassing van deze pagina: 3-1-2008
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.