zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Steun- en bewegingsapparaat
Heupluxatie

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie

INLEIDING
Bij een heupluxatie is de heupkop uit de kom. Deze aandoening komt voor bij 1 op de 1000 baby"s. Bij heupluxatie is er ook altijd sprake van heupdysplasie, terwijl een heupdysplasie wel kan voorkomen zonder dat er sprake is van een luxatie.

BEHANDELING
De behandeling van heupluxatie bestaat - net als bij dysplasie - in de eerste plaats uit het in spreidstand houden van de beentjes. Als dit onvoldoende resultaat heeft, is een tractiebehandeling noodzakelijk. Deze behandeling vindt meestal plaats in het ziekenhuis.

Het kind ligt hierbij op bed, met de beentjes in de lucht. Aan de beentjes worden gewichtjes bevestigd, waardoor de verkorte spieren van het heupgewricht voorzichtig worden opgerekt. Hierna volgt een periode waarbij de beentjes elke dag iets verder worden gespreid.

Deze tractiebehandeling duurt over het algemeen ťťn tot zes weken, afhankelijk van de ernst van de afwijking. De behandeling is in principe niet pijnlijk.

Als blijkt dat het kind toch pijn heeft moet de instelling van de gewichten worden gecontroleerd en indien nodig gecorrigeerd. De orthopeed controleert het resultaat van de tractiebehandeling aan de hand van een contrast-rŲntgenfoto (arthrogram). Hiervoor is een lichte narcose noodzakelijk.

Bij een goed resultaat wordt - eventueel direct na het arthrogram - een gipsbroek aangelegd. Een gipsbroek is een rondom aangelegd verband, meestal van gips of sneldrogend lichtgewicht kunststof. Dit verband wordt aangebracht vanaf de taille tot aan de enkels of de tenen, met een uitsparing in het kruis. Een gipsbroek wordt meestal aangelegd voor een periode van zes weken tot drie maanden.

Als de tractiebehandeling niet het gewenste resultaat heeft gehad, of als er weefsel tussen de heupkop en de kom zit, dan kan een operatie noodzakelijk zijn. Hierbij wordt het weefsel verwijderd en de kop in de kom geplaatst, waarna ook een gipsbroek wordt aangelegd voor 6 tot 12 weken.

Soms is het ook nodig om de overdekking van de heupkop door de heupkom operatief te verbeteren, of om de stand van de heupkop te veranderen. Dit gebeurt meestal tussen het tweede en vierde jaar.

Om uw kind voor te bereiden op een heupoperatie en een ziekenhuisopname kunt u het boekje "Tessa in het ziekenhuis" gebruiken. De prijs is f 10,00 en voor leden f 7,50 (incl. verzendkosten). Dit boekje is te bestellen bij onze vereniging door het bedrag over te maken op postbanknummer 521 56 38 t.n.v. Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen te Obdam, o.v.v. de gewenste titel. Wilt u bij betaling per girotel ook uw adres vermelden?

OPNAME IN EEN ZIEKENHUIS
Opname in een ziekenhuis is een ingrijpende ervaring voor een kind. Dat geldt voor kinderen van alle leeftijden, ook voor baby"s. Zelfs kinderen die thuis tamelijk rustig en meegaand zijn, gedragen zich in een ziekenhuis vaak heel anders. Dit kan verschillende oorzaken hebben: kinderen zijn bang voor pijn, worden angstig door de vreemde omgeving of zijn van streek omdat zij van hun ouders worden gescheiden.

Hieronder staan enkele suggesties hoe u ervoor kunt zorgen dat het verblijf in het ziekenhuis minder ingrijpend is voor uw kind:
- Het is goed om bij uw kind te blijven in het ziekenhuis. Blijven slapen (rooming-in) is in de meeste ziekenhuizen mogelijk.
- Een peuter of kleuter heeft er baat bij als u van tevoren vertelt wat er gaat gebeuren. Deze voorbereiding maakt uw aanwezigheid tijdens het ziekenhuisverblijf niet overbodig. Als u bij uw kind blijft, dan kunt u het stap voor stap begeleiden.
- Wanneer uw kind onder narcose wordt gebracht of ontwaakt uit de narcose is het goed dat u daarbij aanwezig bent. Dit vermindert de angst bij uw kind. Informeert u van tevoren of het mogelijk is om bij uw kind te blijven.
- U kunt uw kind zoveel mogelijk zelf verzorgen, eventueel onder toezicht van de verpleegkundige. Uw kind voelt zich veiliger en bovendien kan een kind vaak eerder naar huis als blijkt dat u de zorg alleen aankunt.
- Stel uw kind gerust als het - eenmaal thuis - "s nachts wakker wordt en wees niet bang om het wat te verwennen. Veel kinderen hebben de eerste weken na een ziekenhuisopname slaapproblemen. Deze lossen zich na verloop van tijd meestal vanzelf op.

Voor meer informatie over opname van uw kind in een ziekenhuis kunt u contact opnemen met het landelijk bureau van de Vereniging Kind en Ziekenhuis. Een lijst met belangrijke adressen vindt u op de website van de Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen (www.heupafwijkingen.nl).

KLEDING EN VERVOER
Een kind in een gipsbroek kan geen gewone broeken dragen. Deze moeten op maat gemaakt worden, met een sluiting in de zijnaad of met binnenbeensluiting. Ook kunt u trappelzakken gebruiken die een wijde instap en knoopsgatenelastiek hebben en flink breed uitlopen.
De vervoersmogelijkheid is afhankelijk van de breedte van de gipsbroek en de leeftijd van het kind.

U kunt gebruik maken van een:
- gewone kinderwagen, eventueel opgevuld met kussens, zodat het kind bovenop de bak ligt of met gaten in de zijkant"
- tweelingkinderwagen;
- tweelingwandelwagen met zitjes naast elkaar of tweelingbuggy (Bťbť Comfort Plus).

In de auto is een kind in een gipsbroek moeilijker te vervoeren. Soms is het mogelijk om een autostoeltje op te vullen met kussentjes en dan toch gebruik te maken van de (eventueel verlengde) gordeltjes. Let u in de eerste plaats op de veiligheid.

Als dit niet mogelijk is is het aan te bevelen om het kind op de achterbank op schoot te nemen en met een tuigje vast te maken. Nog beter is om het vervoer per auto in de gipsperiode zoveel mogelijk te beperken.

NACONTROLE
Wanneer de dysplasie is hersteld en de behandeling beŽindigd, wordt meestal na een half jaar een eerste controle gedaan. Als het kind eenmaal goed loopt volgt een tweede controle, meestal rond de leeftijd van 2 jaar. Als het kind 3 ŗ 4 jaar is volgt in de regel een derde controle en daarna zal de orthopedisch chirurg het kind regelmatig, met grote tussenpozen controleren tot het is uitgegroeid (16 - 18 jaar).

MEER INFORMATIE
In de brochure "Een gipsbroek...wat nu?" leest u meer over de behandeling van heupluxatie en het verzorgen van een kind in een gipsbroek. De prijs is f 12,50 en voor leden f 10,00 (incl. verzendkosten). Dit boekje is te bestellen bij onze vereniging door het bedrag over te maken op postbanknummer 521 56 38 t.n.v. Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen te Obdam, o.v.v. de gewenste titel. Wilt u bij betaling per girotel ook uw adres vermelden?

Een lijst met belangrijke adressen vindt u op de website van de Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen (www.heupafwijkingen.nl).


BRON
Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde waarbij gebruik is gemaakt van teksten uit de voorlichtingsbrochure "Aangeboren heupafwijkingen", ontwikkeld door het projectteam 2-gesprek. Project 2-gesprek is een samenwerkingsverband tussen het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Nederlandse PatiŽnten/Consumenten Federatie.
(De tekst is ontwikkeld onder auspiciŽn van de Werkgroep Kinderorthopaedie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, de Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen en de Landelijke Vereniging Kind en Ziekenhuis).
laatste aanpassing van deze pagina: 12-8-2005
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.