zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Maag- en darmstelsel
Functionele darmklachten

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie

INLEIDING
In Nederland lijdt ongeveer 1 miljoen mensen aan functionele darmklachten. Dit zijn klachten, waarvan geen medische oorzaak bekend is, maar die wel het leven van de patiŽnt behoorlijk kunnen verzuren. Onder functionele darmklachten verstaan we onder meer het prikkelbare darmsyndroom, het spastisch colon (= kramperige darm), opgeblazen gevoel en onbegrepen diarree.
KWALITEIT VAN HET BESTAAN
Het is duidelijk dat veelvuldig aanwezige darmkrampen, pijn in de buik of onbeheersbare diarree de kwaliteit van het bestaan flink kunnen aantasten. Wie durft er nog de deur uit als hij of zij weet dat er ieder moment een aanval van diarree mogelijk is? Daar staat tegenover dat we niet altijd proberen om tot vermindering van klachten te komen. De klachten zijn immers niet gevaarlijk en er is geen aanwijsbare oorzaak gevonden. Dit is jammer, want in een aantal gevallen blijkt een bezoek aan een diŽtist tot flinke verbetering of tot het verdwijnen van de klachten te leiden.
TOTAALBEELDAls een patiŽnt met darmklachten op het spreekuur komt, wordt eerst uitgebreid gevraagd naar de eetgewoonten en de precieze klachten, en naar het medisch verleden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of de patiŽnt een maag/darmoperatie heeft ondergaan of dat er verklevingen in de buik aanwezig zijn. Met dit totaalbeeld wordt vervolgens nagegaan welke onderdelen van de voeding te maken kunnen hebben met de klachten. De diŽtist stelt vervolgens in overleg met de patiŽnt een aangepaste voeding samen. Na 2 ŗ 3 weken volgt een tweede bezoek om te kijken of de behandeling effect heeft gehad en of het nodig is het advies bij te stellen.
WAT KUNT U ZELF DOEN?
Als u last hebt van buikklachten wordt aangeraden eerst de arts te laten onderzoeken of er een duidelijke medische oorzaak te vinden is. Als dit niet het geval is, kunt u zelf op de volgende punten in uw voeding letten:- Gebruik voldoende drinkvocht. Dit zou anderhalf tot twee liter per dag moeten zijn (15-20 kopjes of 10-15 glazen/bekers).


- Eet regelmatig. Zeer gehaast eten en maaltijden overslaan is slecht voor de darmen.- Gebruik vezelrijke producten, zoals volkoren- of roggebrood.
Ook is het belangrijk dat u twee stuks fruit per dag eet en 3-4 groentelepels groente. Maar eet niet overmatig rauwkost. Zijn de klachten begonnen na een darminfectie of het gebruik van antibiotica? Probeer dan eens zure melkproducten te nemen. Soms hebben patiŽnten baat bij biogarde-producten. Vermijd overmatig gebruik van gewone melk, suiker en suikerrijke producten zoals zoet beleg, limonade, ijs, vla, koekjes en gebak. Zeker als u veel last hebt van gasvorming. Eet niet extreem vetarm. Laat niet te veel voedingsmiddelen weg, omdat ze volgens de verhalen klachten zouden kunnen veroorzaken. Er zijn nogal wat fabels over voeding in omloop! Het is natuurlijk onmogelijk om alle voedingsoorzaken voor darmklachten op te noemen. Als u bij bovenstaande voedingsadviezen toch nog klachten houdt, is het zeker aan te raden uw huisarts om een verwijzing voor de diŽtist te vragen. Natuurlijk is het niet zo dat de diŽtist een oplossing heeft voor alle klachten, maar een flink aantal patiŽnten heeft zeker baat bij een goed voedingsadvies.

BRON
Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

laatste aanpassing van deze pagina: 12-8-2005
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.